2szklankimąki pszennej tortowejtyp 400-450, przesiana; można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową
½-¾szklankicukru waniliowego lub zwykłego
2łyżeczki proszku do pieczenia
1szczyptasoli
Składniki mokre
2jajka
½szklankioleju lub stopionego masła
½szklankimleka, jogurtu naturalnego, maślanki, soku z owoców lub wody
Dodatki
½-¾szklanki jagódmogą być mrożone
50ggorzkiej czekolady½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 1 cm; w wersji bez mleka/laktozy trzeba ją zastąpić czekoladą wegańską
50gbiałej czekolady½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 1 cm; w wersji bez mleka/laktozy trzeba ją zastąpić białą czekoladą wegańską
miąższ z laski waniliiopcjonalnie
Instrukcje
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C.
Składniki suche mieszamy w misce razem z jagodami i czekoladą oraz, opcjonalnie, z wanilią.
W drugiej misce rozkłócamy widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
Przelewamy składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszamy.
Nakładamy masę do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ⅔-¾ ich wysokości.
Wstawiamy muffiny z jagodami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wystudzone muffiny dekorujemy: można posypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo przygotować krem do dekoracji i ozdobić za pomocą szprycy.
Muffiny z jagodami bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową, dodając do masy odrobinę więcej mleka lub wody Muffiny z jagodami bez mleka - mleko krowie można zastąpić wodą, mlekiem bez laktozy lub jogurtem naturalnym, maślanką, mlekiem roślinnym lub kefirem. Muffiny z jagodami bez jajek - jajka zastępujemy 1 bananem rozgniecionym dokładnie za pomocą widelca i dodanym do mokrych składników jeszcze przed mieszaniem lub 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego, zalanymi wcześniej 8 łyżkami gorącej wody i odstawionymi do wystudzenia i napęcznienia. Muffiny z jagodami wegańskie - można przygotować w wersji bez jajek, na mleku roślinnym i oleju roślinnymPrzydatne poradniki: