1szklanka truskawekpokrojone w ćwiartki lub w kostkę
1jajko
½szklanki mlekamożna wykorzystać mleko krowie lub roślinne, albo zastąpić je sokiem pomarańczowym, wodą lub jogurtem/kefirem/maślanką
¼szklanki oleju
Składniki suche
1½szklanki mąki
½-¾szklanki cukru lub cukru pudru, albo ksylitolujeśli muffiny będą dekorowane słodką polewą, wystarczy pół szklanki
2łyżeczki proszku do pieczenia
1szczypta soliduża
Do dekoracji
50gbiałej czekoladyopcjonalnie; rozpuszczona w kąpieli wodnej, z odrobiną masła lub mleka
Instrukcje
Mleko, jajko i olej roztrzepujemy widelcem (lub krótko miksujemy mikserem) w niewielkiej misce.
Do większego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianie mąki jest bardzo ważne - napowietrza ją, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta). Dodajemy cukier i sól, wsypujemy truskawki. Potrząsamy lekko naczyniem tak, aby owoce obtoczyły się w mącznej mieszance.
Całość zalewamy mieszanką mleczną i delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki, aż powstanie średniej gęstości ciasto. Konsystencję można regulować dodatkową mąką lub mlekiem.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C.
Foremki lub ustawione na blaszce papilotki wypełniamy ciastem do ¾ ich wysokości.
Wstawiamy foremki do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 20 minut, aż muffinki wyrosną i lekko zapieką się u góry. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia można zwiększyć temperaturę do 190 °C, a drewnianym patyczkiem, pod koniec pieczenia, sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe.
UWAGA: w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po pieczeniu, gdy wystygną, możemy polać muffiny z truskawkami stopioną białą czekoladą.
Jeśli używamy metalowych lub ceramicznych foremek, warto posmarować je niewielką ilością oleju. Moje foremki są silikonowe, odporne na wysokie i niskie temperatury i takich oliwić nie trzeba, chociaż od czasu do czasu można - przedłuża to ich „żywotność”.
Niewielka ilość cukru i kwaskowatość truskawek sprawiają, że muffinki posmakują łasuchom, którzy nie przepadają za ciężkimi, mocno słodkimi ciastami. Dodatek niezbyt dużej ilości białej czekolady może doskonale uzupełnić lekko kwaskowaty smak.