Naleśniki z bananem i nutellą, polane sosem waniliowym i polewą czekoladową. Najlepsze naleśniki z bananem i nutellą na świecie, cienkie i delikatne, słodkie, z bitą śmietaną.
1szklanka mleka lub kefiru, albo jogurtu naturalnego
1szklanka wody mineralnej gazowanej
1,5szklanki mąki pszennej razowej
1łyżka cukrunajlepiej wykorzystać ksylitol czyli cukier brzozowy o niskim indeksie glikemicznym
2łyżki olejunp. kokosowy (+ dodatkowy olej do smażenia; można wykorzystać też masło klarowane)
Dodatki
3bananydojrzałe
nutella
Instrukcje
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w większej misce za pomocą trzepaczki.
Na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z obu stron (naleśniki razowe wymagają nieco dłuższego czasu smażenia niż klasyczne, z mąki pszennej tortowej). Smażąc co drugi naleśnik można smarować patelnię dodatkowym olejem (np. za pomocą kawałka papierowego ręcznika).
Usmażone naleśniki smarujemy nutellą i przekładamy plasterkami banana.
Naleśniki z bananem i nutellą można serwować z bitą śmietaną, posypane niewielką ilością gorzkiego kakao lub gorzkiej czekolady utartej na tarce o grubych oczkach.