250gpieczarekumyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach
2-3papryki czerwonepodłużne słodkie lub klasyczne czerwone; pokrojone w grubą kostkę
½bakłażananieduży; pokrojony w niewielką kostkę
1cukinianieduża; pokrojona w niewielką kostkę lub półksiężyce
1-2cebuledrobno pokrojone
2-3ząbkiczosnkuopcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę
100gsera mozzarellapokrojony lub porwany w niewielkie kawałki
1łyżeczkamieszanki ziół prowansalskich
½łyżeczkipapryki w proszkusłodka lub ostra
½pęczkanatki pietruszkiposiekana; można zastąpić tymiankiem
sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe
1szklankamleka
1szklankawodynajlepiej mineralna, gazowana
1jajko
1-2szklankimąkiw zależności od typu mąki
1łyżkaoleju lub stopionego masła klarowanego
1szczyptasoli
Sos czosnkowy
200gjogurtu naturalnego
1łyżkamajonezu
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę
1łyżeczkasoku z cytryny lub limonkiopcjonalnie
½łyżeczkiziół prowansalskich
sól, pieprz
Do smażenia
olej lub masło klarowane
Instrukcje
Sos czosnkowy
Połowę czosnku i pozostałe składniki mieszam w szklance, doprawiając solą i pieprzem.
W razie potrzeby, jeśli czosnek jest mało wyrazisty, dodaję pozostałą część. Mieszam całość i odstawiam do lodówki na min. 30 minut pod przykryciem do przegryzienia smaków.
Naleśniki
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję reguluję, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
Dobrze rozgrzewam patelnię i delikatnie smaruję olejem lub stopionym masłem. Smażę z obu stron cienkie naleśniki. Układam na talerzyku, przykrywam miską i odstawiam do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygły.
Farsz warzywny
Cukinię, bakłażan i paprykę smaruję oliwą i posypuję solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (można najpierw skropić warzywa w misce, a następnie wstrząsnąć pod przykryciem, żeby dokładnie rozprowadzić marynatę po wszystkich kawałkach).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na 30 minut na blaszce/żeberkach wyłożonych papierem do pieczenia lub grilluję na patelni do grillowania.
Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oleju na patelni.
Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odkrywam, dosypuję połowę natki pietruszki i smażę, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
Doprawione pieczarki smażę, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
Na naleśnikach wykładam pieczarki oraz ugrillowane warzywa. Posypuję kawałkami mozzarelli oraz pozostałą natką pietruszki.
Zawijam naleśniki w dowolny sposób i serwuję z dodatkiem sosu czosnkowego.