Odwracane ciasto z rabarbarem, czyli ciasto, które po upieczeniu, przed wyjęciem z tortownicy, odwraca się spodem do góry. Pyszne ciasto odwracane z rabarbarem skarmelizowanym z cukrem, pachnące cytryną, delikatne i miękkie.
1¾szklanki cukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
2jajka
skórka starta z ½ cytryny
1łyżka soku pomarańczowego
1½łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
4łyżki masła
1½szklanki mąkipszenna tortowa, typ 400-450
¼szklanki cukru
szczypta soli
Spód
500grabarbaru
¾szklanki cukrubiały lub brązowy, który w trakcie pieczenia ciasta skarmelizuje się
Instrukcje
Kruszonka
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszam w miseczce i odstawiam do lodówki.
Spód
Wszystkie składniki na spód mieszam w średniej misce i odstawiamy na kilka minut.
Ciasto
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem.
Dodaję skórkę cytrynową i sok pomarańczowy, ucieram.
Dodaję jedno jajko, ucieram na gładko, następnie dodaję drugie jajko, ponownie ucieramy.
Stopniowo, w kilku partiach, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem ucierając na gładką masę.
Składanie ciasta
Rabarbar z cukrem przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem.*
Na rabarbar przekładam masę na ciasto.
Masę na ciasto posypuję kruszonką.
Pieczenie
Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien wyjść suchy).
Upieczone ciasto studzę przez 10 minut** w tortownicy. Oddzielam od brzegu tortownicy za pomocą noża.
Tortownicę przykrywam z wierzchu paterą lub talerzem, od spodu łapię przez rękawicę lub ręcznik i sprawnym ruchem obracam do góry dnem.
Ciasto kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowuję w zamkniętym pudełku lub woreczku, co zapobiegnie jego wysuszeniu.
* Jeśli tortownica jest nieszczelna, trzeba wyłożyć ją papierem do pieczenia, a pod spód, na niższą półkę piekarnika, wstawić blaszkę.** Po dłuższym czasie studzenia mogą być trudności z oddzieleniem rabarbaru od dna tortownicy.Przydatne poradniki: