Orzechowiec to ciasto z kremem budyniowym i chrupiącą, słodką, orzechową skórką. Doskonałe ciasto orzechowe na specjalne okazje: wesele, urodziny, święta.
500gmąkinajlepszą konsystencję po upieczeniu da mąka pszenna typ 450-550; w zdrowszej wersji warto wykorzystać mąkę orkiszową typ. 630; przesiana
¾-1szklankacukru pudruw zdrowszej wersji można zastąpić ksylitolem
2jajka
1żółtko
200gmasła1 kostka
3łyżkimiodu
2łyżeczkiproszku do pieczenia
2łyżkiekstraktu z waniliiopcjonalnie
Krem budyniowy
½lmleka
3łyżkicukru lub cukru waniliowegomożna zastąpić ksylitolem
200gmasła1 kostka; niezbyt twarde
1łyżkamąki ziemniaczanejczubata
1łyżkamąki pszennejczubata
Masa orzechowa
250gorzechów włoskichgrubo siekane
3łyżki miodu
100gmasła½ kostki
¾szklanki cukru
Instrukcje
Ciasto
Mąkę siekam z wyjętym z lodówki masłem za pomocą specjalnego siekacza lub drewnianej łopatki, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto.Opcjonalnie masło można na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta włożyć do zamrażalnika, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mąką.
Ciasto dzielę na 2 części.
Pierwsza część ciasta - bez masy orzechowej
Jedną część ciasta rozwałkowuję na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20 minut, na złotobrązowy kolor.
Masa orzechowa
Wszystkie składniki na masę orzechową ogrzewam w rondelku, następnie zagotowuję i studzę.
Druga część ciasta - z masą orzechową
Drugą część ciasta wykładam na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
Na drugą część ciasta wylewam masę orzechową i piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20 minut, na złotobrązowy kolor.UWAGA: Posiadając 2 blaszki tej samej wielkości, można upiec oba placki naraz, w razie potrzeby placek bez masy orzechowej wyjmując wcześniej z piekarnika.
Krem do orzechowca
Przygotowuję budyń. Do 1 szklanki mleka wsypuję obie mąki i cukier i dokładnie, energicznie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowuję, następnie zmniejszam ogień i dodaję masę mleczno-mączną.
Na niewielkim ogniu gotuję budyń, cały czas energicznie mieszając, aż do zgęstnienia i uzyskania gładkiej, budyniowej konsystencji. Studzę (nie odstawiam w chłodne miejsce).
Masło ucieram za pomocą miksera na puszysty krem, na najwyższych obrotach.
Stopniowo, po 1 łyżce, dodaję ostudzony budyń i cały czas ucieram, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Składanie ciasta
Upieczone i wystudzone placki ciasta przekładam kremem i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 godziny.