Pieczone jabłka z piekarnika, w całości lub kawałkach, opcjonalnie z dodatkiem żółtek, imbiru, daktyli i/lub innych bakalii i skórki z cytryny, choć można też przygotować je z cynamonem. Najlepsze jabłka pieczone na prosty deser fit.
dodatkowe stopione masło do posmarowania naczynia żaroodpornego i jabłeklub tłuszcz roślinny
Dodatki (opcjonalny zestaw)
¼szklanki rumu
2łyżki mąkipszenna lub bezglutenowa; można też wykorzystać płatki owsiane lub tapiokę
1łyżka śmietanki 30-36%można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki
2½cmkorzenia imbiruświeży, obrany, starty na tarce o drobnych oczkach
2żółtka
¼szklanki soku jabłkowego 100%
½szklanki cukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niskim indeksie glikemicznym; można też posłodzić masę miodem o łagodnym smaku, np. rzepakowym
1½łyżki masłastopione; można zastąpić olejem kokosowym
starta skórka z połowy cytrynycytryna wcześniej wyszorowana i sparzona
½szklanki całych migdałów
8-10całych daktylisuszone lub świeże, wypestkowane; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 1 cm; można zastąpić żurawiną lub rodzynkami, albo suszonymi morelami
Instrukcje
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 °C. W wersji podstawowej, w całości, bez nadzienia, można upiec w nim jabłka przez 30 minut.
Migdały siekam nożem, a następnie prażę na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem lub wykładam papierem do pieczenia. Wlewam rum i sok jabłkowy.
Cukier łączę ze stopionym masłem, mąką, śmietanką, imbirem, żółtkami i skórką cytrynową. Ucieram mikserem.
Dodaję do masy żółtkowej daktyle i posiekane migdały, mieszam.
Jabłka wydrążam tak, żeby usunąć ze środka trzonek i nasiona, jednocześnie pozostawiając jabłko w całości. Najlepiej użyć do tego odpowiedniego nożyka do wydrążania.
Z czubka każdego jabłka obieram skórkę o szerokości ok. 2,5 cm.
Nadziewam jabłka masą daktylowo-migdałową, uważając, żeby ich nie przepełnić. Po wierzchu smaruję roztopionym masłem.
Wkładam jabłka do wypełnionego rumem i sokiem jabłkowym żaroodpornego naczynia i wstawiam do piekarnika.
Piekę przez ok. 30 minut, aż jabłka zmiękną. Miękkość sprawdzam czubkiem ostrego noża.
Jeśli nadzienie zbyt szybko brązowieje w trakcie pieczenia, naczynie przykrywam folią aluminiową.
Od czasu do czasu można polewać wierzch jabłek sokiem z naczynia.
Jabłka podaję na ciepło, przyozdobione bitą śmietaną, polane gorącą mieszanką rumu i soku jabłkowego. Do pełni szczęścia można dorzucić na talerzyki po 1 gałce lodów waniliowych :).
Uwagi
W wersji dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym lub w celu obniżenia zawartości cukrów w deserze jako nadzienie warto wykorzystać wyłącznie migdały lub orzechy i kokos, rezygnując z suszonych owoców o wysokim IG.Pieczone jabłka wegańskie - z dodatkiem mleka kokosowego i tłuszczu roślinnego. Żółtka można zastąpić mielonymi nasionami lnu złocistego: 1 łyżeczkę zalać 2-3 łyżkami wrzątku i odstawić do przestudzenia, a potem dodać do masy.Przydatne poradniki: