Przepis na piernik staropolski leżakujący, pachnący aromatycznymi przyprawami piernikowymi, przełożony powidłami, z lukrem lub polewą czekoladową. Najlepszy piernik staropolski na Święta.
6-8łyżekmieszanki przypraw do piernikacynamon, kardamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa
1garśćorzechów lub blanszowanych migdałówopcjonalnie; grubo posiekane
Instrukcje
Miód, cukier i smalec podgrzewam w garnku na niewielkim ogniu. Gdy się rozpuszczą, zdejmuję garnek z ognia i odstawiam do przestudzenia.
Do letniej masy miodowej dodaję przesianą mąkę, jajka i dolewam zimne mleko wymieszane z sodą oczyszczoną oraz przyprawy i sól.
Starannie mieszam wszystkie składniki - najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam ręką, w razie potrzeby dosypując dodatkową mąkę.
Nadaję ciastu kształt kuli i przekładam do kamionkowego lub emaliowanego garnka albo szklanej miski. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce (do piwnicy, spiżarni albo na najwyższą półkę lodówki) na 3-4 tygodnie.
Po leżakowaniu ciasto dzielę na 2-3 części i opcjonalnie mieszam z orzechami lub migdałami.
Rozwałkowuję i piekę na blaszkach wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 150 °C przez ok. 10-15 minut.
Wystudzone, twarde ciasto przekładam kremem lub powidłami, nakrywam czystą ściereczką lub papierem i obciążam, np. książkami. Odstawiam do skruszenia na 2-3 dni.
Gotowe ciasto, które już skruszało, lukruję lub polewam polewą z czekolady.