usmażona na oleju cebulawcześniej drobno pokrojona
Instrukcje
Farsz
Łososia siekam na nieduże kawałki.
Ziemniaki i ser mielę w maszynce do mięsa.
Wszystkie składniki zagniatam w misce, doprawiając do smaku solą i pieprzem (sól można pominąć, jeśli feta będzie wystarczająco słona).
Ciasto
Z przesianej mąki, soli i maślanki zagniatam ciasto przez ok. 10 minut.
Dzielę ciasto na kilka części i wałkuję.
Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkuję na grubość ok. 1-2 mm i zaczynamy, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.
Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które biorę do ręki, obracam spodem do góry – w ten sposób łatwiej będzie je skleić.
Lepienie
Elastyczne ciasto zapewne zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, dlatego każde kółko przed sklejaniem można lekko rozciągnąć.
Delikatnie posypuję palec wskazujący i kciuk mąką, nakładam łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto, składam kółko na pół i rozpoczynam klejenie.Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania.
Klejenie zaczynam od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga. Można pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki, dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.
Każdy pierożek po sklejeniu układam na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepi się i gotuje większe partie nie chcąc, żeby obeschły), a w międzyczasie zagotowuję w dużym garnku posoloną wodę (1 płaska łyżeczka na 1 litr wody).
Gotowanie
Pierogi wrzucam delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaku) do wrzącej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna, przykrywam garnek pokrywką i zagotowuję przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
Wyjmuję przy pomocy durszlaku, jednocześnie odcedzając z wody, kładę na talerzu i delikatnie polewam oliwą, tłuszczem roślinnym lub stopionym masłem czy zezłoconą cebulką. Opcjonalnie można podać śmietanę lub jogurt jako dodatek do maczania.