Przepis z książki „Szybkie i łatwe dania na co dzień” Reader’s Digest | Dorota Kamińska Placek z gotowanych ziemniaków z tuńczykiem i kukurydzą, podsmażany na patelni i zapiekany w piekarniku.
200gtuńczyka w oliwenie wolno wylewać oliwy po odcedzeniu!
2łyżki oreganonajlepiej świeże, posiekane; jeśli będzie suszone, wystarczy 1 łyżka
1cebuladrobno pokrojona
sól
Instrukcje
Ziemniaki pokrojone w kostkę
Ziemniaki gotuję przez 10 minut w osolonym wrzątku – powinny delikatnie zmięknąć.
Dodaję kukurydzę (bez odcedzania), znów doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i odcedzam całość.
Odlewam połowę oliwy z tuńczyka, a drugą połowę, razem z rybą, wkładam do garnka, w którym gotowały się warzywa.
Utłuczone ziemniaki z kukurydzą
Dodaję z powrotem ziemniaki (połowę ugniatam widelcem) z kukurydzą, oregano i cebulę, mieszam.
Smażenie placka ziemniaczanego z kukurydzą
Włączam piekarnik (przypiekanie od góry, temperatura 220 °C). Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam ziemniaki z warzywami i tuńczykiem, mocno przyciskam do dna.
Duszę pod przykryciem ok. 5 minut (sprawdzam, czy placek przyrumienił się od spodu).
Placek z ziemniaków w piekarniku
Wstawiam do otwartego piekarnika (rączka patelni nie może znajdować się bezpośrednio pod opiekaczem) i rumienię z wierzchu.
Podaję z dodatkami, np. surówką lub gotowanymi/pieczonymi warzywami.