Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Pstrąg cytrynowy
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
35
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Servings:
2
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
pstrągi
2
cytryny
1-2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
2
listki laurowe
1
łyżeczka
tymianku
1
łyżeczka
bazylii
1
łyżeczka
oregano
natka pietruszki
2
łyżki
masła klarowanego, masła lub oliwy
sól, biały pieprz
Instructions
Każdą rybę myję, osuszam na papierowym ręczniku lub serwetce i nacieram solą i pieprzem.
Do środka każdej ryby wkładam czosnek roztarty z odrobiną soli i suszonych ziół oraz listków laurowych. Czosnkiem nacieram też rybę z wierzchu.
Do środka wkładam też po 2 łyżeczki masła i po kilka połówek plasterków cytryny oraz drobno posiekane, świeże zioła.
Krok opcjonalny. Odstawiam ryby na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Nacieramy ryby stopionym masłem klarowanym i grilluję (na ruszcie) przez ok. 10-15 minut z każdej strony.
UWAGA: Jeśli ryby są grillowane na patelni do grillowania, masłem klarowanym, zamiast nacierać pstrąga, wystarczy delikatnie natrzeć dno patelni.
Cytrynowego pstrąga dekoruję plasterkami cytryny i świeżą natką pietruszki.
Podaję z frytkami i surówką lub z ryżem, albo ziemniakami.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak sprawdzić świeżość ryby
Jak zrobić
masło klarowane
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!