Pudding z tapioki czyli deser z tapioką i mlekiem kokosowym lub innym, o łagodnym smaku. Do przygotowania z tapioką w kulkach lub kryształkach, podany z sezonowymi owocami, o posmaku limonki. Pyszny!
⅓szklanki tapiokikulki wielkości kaszy gryczanej lub jęczmiennej łamanej
400mlmleka kokosowegolub inne mleko roślinne albo zwierzęce
¼szklanki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol lub erytrytol o niższych indeksach glikemicznych i mniejszej liczbie kalorii; cukier można też zastąpić miodem lub syropem z agawy
1jajko
¼laski waniliitylko wybrany miąższ; można zastąpić ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
sok z 1 limonkiopcjonalnie
Dekoracja (do wyboru)
świeże owoce
bakalie
listki mięty
polewa lub syrop
dżem lub konfitura
Instrukcje
Tapiokę, mleko kokosowe i sól zagotowuję w garnku, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszam ogień do minimum.
Dosypuję cukier, podgrzewam jeszcze przez 5 minut i mieszam delikatnie od czasu do czasu.
W osobnej miseczce rozkłócam jajko.
Dodaję kilka łyżek puddingu do jajka i dokładnie rozkłócam.
Mieszankę jajeczną wlewam do pozostałego puddingu, dodaję sok z limonki i wanilię i mieszam całość. Podgrzewam przez ok. 3 minuty i zdejmuję z ognia.
Pudding podaję na ciepło lub schłodzony, przed podaniem dekorując wybranymi dodatkami.