500gziemniaków surowychutarte na tarce o drobnych oczkach
500gziemniaków ugotowanychodparowane; najlepiej gotować 1 dzień wcześniej i podsuszyć w lodówce; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub utłuczone
2-3łyżkimąki ziemniaczanej
1jajko
sól
Instrukcje
Starte ziemniaki odciskam dokładnie nad miską z sitem. Odstawiam na kilka minut, żeby odciśnięta woda ustała się w misce.
Zlewam wodę z miski, zostawiając skrobię osadzoną na dnie.
Dodaję jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie posypuję solą i zagniatam ciasto.W razie potrzeby dosypuję dodatkową łyżkę mąki.
Formuję kulki z masy ziemniaczanej i odkładam na lekko omączonej stolnicy. Opcjonalnie, kiedy wszystkie są gotowe, delikatnie kulam je ponownie, żeby wyrównać powierzchnię.
Wrzucam pyzy na lekko osolony wrzątek. Mieszam delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka.
Gotuję pod przykryciem. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię odcedzam.
Serwuję pyzy ziemniaczane polane karmelizowaną na tłuszczu cebulą, śmietaną/jogurtem/kefirem/zsiadłym mlekiem lub ze skwarkami.