Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Risotto z koprem włoskim – fenkułem
Risotto z koprem włoskim, pyszne i proste do przyrządzenia risotto z fenkułem, z dodatkiem białego wina i wywaru: drobiowego lub wołowego, albo, w wersji wegetariańskiej - warzywnego. Najlepsze risotto z koprem włoskim.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
40
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Włoska
Słowo kluczowe:
risotto z koprem włoskim
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
4
Bulwy kopru włoskiego
fenkuła (duże, oczyszczone, pokrojone pionowo w plastry)
2
łodygi selera naciowego
pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm
1
cebula
duża, drobno pokrojona
500
g
ryżu arborio
1½
l
bulionu drobiowego lub wołowego, albo wywaru warzywnego
50
g
masła
¼ kostki
4
łyżki
oliwy z oliwek
5
łyżek
tartego parmezanu
sól, biały pieprz
OPCJONALNIE
1
szklanka
białego wina
wytrawne
Instrukcje
Cebulę szklimy na oliwie wymieszanej z roztopionym masłem, na dużej i głębokiej patelni.
Dodajemy koper włoski i seler naciowy, dusimy do miękkości.
Do warzyw dosypujemy ryż, cały czas mieszamy, aż zrobi się przezroczysty. Opcjonalnie - zalewamy winem i gotujemy aż do jego odparowania.
Stopniowo, chochla po chochli, cały czas mieszając, dolewamy gorący bulion/wywar warzywny i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy risotto i dosypujemy parmezan, dokładnie mieszamy.
Risotto powinno mieć kremową, lepką konsystencję (do wymieszania można dodać dodatkowe masło).
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak oczyścić koper włoski
Jak zrobić
wywar warzywny
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić risotto z fenkułem - krok po kroku
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!