Risotto z kurkami i szpinakiem czyli smaczny obiad bez mięsa. Najlepsze risotto kurkowe ze szpinakiem i serem gorgonzola, z dodatkiem cebuli i czosnku, pięknie, intensywnie pachnące i pożywne.
250gkurekoczyszczone, przelane wrzątkiem, pokrojone w grube kawałki
250gszpinakumłode listki surowe lub starsze, większe, szybko sparzone i odciśnięte, a następnie pokrojone w paski o szerokości ok. 1 cm
2szklanki białego wina wytrawnego
½lwywaruwarzywny lub drobiowy
100gsera gorgonzola
½łyżeczkirozmarynu
½łyżeczkitymianku
1-2łyżkigorczycylekko uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
biały pieprz
szczypta soli
oliwa
50gmasła¼ kostki
Instrukcje
Na niewielkim ogniu, pod przykryciem, szklę cebulę na oliwie z oliwek. Do zeszklonej dodaję czosnek i jeszcze chwilę szklę całość.
Dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
Do ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy.
Na osobnej patelni, na oliwie, podsmażam przez kilka minut, na średnim ogniu, kurki posolone niewielką ilością soli. W trakcie podsmażania doprawiam pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Do ugotowanego ryżu dodaję podsmażone kurki i szpinak i duszę kilka minut aż do ich zmiękczenia.
Dodaję do całości rozkruszony ser oraz gorczycę, dokładnie mieszam i trzymam na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.
Na koniec dokładam masło, wyłączam ogień, przykrywam patelnię i czekam, aż tłuszcz się rozpuści.
Serwuję gorące, doprawione pieprzem risotto z kurkami.
Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru, którego warto mieć zawsze ugotowane odrobinę więcej.