500mlśmietanki kremówkischłodzona przez min. 1 godzinę na najwyższej/najchłodniejszej półce w lodówce
1opakowaniegalaretki lub 3 łyżki żelatynyna opakowaniu galaretki powinna znajdować się informacja, że wystarcza ono na 500 ml wody
Polewa
100ggorzkiej czekolady1 tabliczka
50gmasła¼ kostki
Do dekoracji (opcjonalnie)
1-2truskawkipokrojone w ćwiartki lub na plasterki
świeża mięta
Instrukcje
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
Do utartych żółtek dodajemy mąkę i kakao, mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.
1 łyżkę kakao można zastąpić 1 łyżką mąki i w taki sposób przygotować roladę z truskawkami z klasycznego biszkoptu.
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno. W trakcie miksowana, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodajemy sok z cytryny.
Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
Masę od razu przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
Czas pieczenia biszkoptu to ok. 30-40 minut. Po 25 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
Ciasto, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
W czasie gdy ciasto się piecze, rozpuszczamy zawartość opakowania z galaretką w połowie szklanki zagotowanej, ale nie wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy galaretka przestygnie (nie może być gorąca), ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę.
Do ubitej śmietanki dodajemy zmiksowane truskawki i całość mieszamy chwilę mikserem do połączenia składników.
Stopniowo dodajemy do masy płynną galaretkę, miksując na małych obrotach.
Ubitą masę wstawiamy do lodówki.
Upieczony, gorący biszkopt zawijamy w rulon wzdłuż węższego boku, obciążamy delikatnie, np. za pomocą kratki z piekarnika i zostawiamy na 1 minutę (nabierze kształtu).
Można zawinąć biszkopt razem z nieoderwanym jeszcze papierem do pieczenia lub pomóc sobie kuchenną ściereczką.
Rozwijamy biszkopt, ale zachowujemy nadany mu kształt i od razu nakładamy schłodzoną masę, zostawiając wolne miejsce po dłuższych bokach i przy jednym, węższym boku (ewentualny nadmiar masy można wykorzystać do deseru na zimno w pucharkach lub zjeść łyżką prosto z miski :)).
Zawijamy roladę, układamy na łączeniu biszkoptu, żeby zapobiec jej rozwinięciu.
Dekorujemy roladę polewą (lub cukrem pudrem albo lukrem) oraz, opcjonalnie, świeżymi truskawkami i miętą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia masy.