Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
porcja
Mniejszy
Normalny
Większy
Ryba z migdałami
Ryba z migdałami - najlepsza ryba smażona w migdałowej panierce, z sokiem z cytryny, na maśle klarowanym.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
5
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
ryba z migdałami
Servings:
1
porcja
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
cała ryba
dorsz, pstrąg, kargulena, dorada lub inna, o łagodnym smaku
50
g
migdałów
w płatkach, słupkach lub zmielone, wcześniej blanszowane
2
łyżki
mąki
pszenna lub kukurydziana
1
jajko
małe; rozkłócone
2-4
plastry
cytryny
2-4
łyżki
masła klarowanego
sól, biały pieprz
Instrukcje
Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem.
Obtaczamy rybę w mące, namaczamy w rozkłóconym jajku, a potem w migdałach.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, smażymy rybę z obu stron na patelni o nieprzywierającej powłoce.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz surówką.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak sprawdzić świeżość ryby
Jak zrobić
masło klarowane
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!