1duży ziemniakopcjonalnie; obrany i pokrojony w kostkę
1mała marchewkaopcjonalnie; pokrojona w kostkę
1łyżkaimbiruświeży, starty na tarce o drobnych oczkach
1łyżeczkakolendry
½łyżeczkipapryki słodkiej lub ostrej
½łyżeczkikminku rzymskiego
½łyżeczkikurkumy
1szczyptacynamonu
1½łyżeczkicukrumożna zastąpić syropem z agawy
1łyżeczkasoli
świeża kolendraopcjonalnie; posiekana, do dekoracji
sok z limonkido doprawienia; można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy
Instrukcje
Soczewicę wsypuję do garnka, zalewam wodą, zagotowuję.
Zmniejszam ogień do minimum, dodaję kurkumę i imbir, gotuję pod przykryciem przez 10-15 minut (łamaną soczewicę krócej, w całych ziarnach dłużej).UWAGA: w połowie gotowania trzeba zacząć pilnować, żeby nie przywarła do dna i co kilka minut mieszać. Na ostatnich 5 minut gotowania można dodać pokrojony ziemniak i marchewkę.
Ryż gotuję w osobnym garnku przez ok. 15 minut, w zależności od rodzaju wykorzystywanego ryżu.
Cebulę szklę na dużej patelni na oleju.
Dodaję czosnek, papryczkę chili i przyprawy i posypuję delikatnie solą. Nadal podsmażam na niedużym ogniu, aż czosnek i papryczka zmiękną.
Dodaję soczewicę i ryż na patelnię. Mieszam dokładnie całość, doprawiam cukrem i sokiem z limonki, następnie przekładam na talerze.
Potrawę można udekorować posiekaną świeżą kolendrą.
Uwagi
Nie wykorzystując ziemniaka i marchewki w przepisie, warto podwoić ilość ryżu i soczewicy, żeby uzyskać odpowiednio dużo porcje :).