Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z buraków z majonezem
Sałatka z buraków z majonezem, ziemniakami i kaparami lub ogórkami konserwowymi i jajkiem. Piękna, różowa sałatka buraczana na domowe imprezy i uroczystości oraz Święta i inne specjalne okazje.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
2
godziny
godziny
30
minuty
minuty
Łączny czas:
2
godziny
godziny
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
sałatka z buraków z majonezem
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
4
buraki
średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę
4
ziemniaki
średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę
1
cebula
duża; pokrojona drobno lub w piórka
4
ogórki konserwowe
pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów)
4
jajka
ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach
1
szklanka
majonezu
połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy
pieprz
kilka
łyżek
orzechów włoskich
grubo posiekane, uprażone na suchej patelni; można zastąpić słonecznikiem
kilka
łyżek
posiekanej natki pietruszki
do dekoracji
Instrukcje
Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować ziemniaki
Jak ugotować jajko na twardo
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!