Sałatka ze szpinakiem i serem kozim, z dodatkiem gruszki i pomarańczy oraz malin, borówek amerykańskich i orzechów nerkowców. Najlepsza sałatka ze szpinakiem i kozim serem
50gszpinakuświeży, małe listki, tzw. szpinak baby; umyty, osuszony
1ser kozi Rocamadour*z linii Reflets de France dostępnej w sieci Carrefour; jest to miękki ser w cienkiej skórce, który rozpłynie się po sałatce po przekrojeniu
½gruszkiobrana, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ósemki
5malincałe lub zmiksowane/rozgniecione widelcem; można zastąpić 2 łyżkami suszonej żurawiny, wykorzystać 5 różowych winogron bez pestek, przekrojonych na połówki lub nasiona z ¼ owocu granatu
2łyżki orzechów włoskich, pecan, nerkowców lub migdałów w płatkach
½pomarańczyobrana, bez błon
5borówek amerykańskich
½łyżeczki ziół prowansalskichopcjonalnie; mieszanka suszonej bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu
1plasterpomidoraopcjonalnie; dojrzały, o lekko słodkim smaku; można zastąpić 3 pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki
Sos
1łyżeczka musztardy Dijon
1łyżka octu z cydru z Normandii*można też wykorzystać ocet balsamiczny lub ocet winny
2łyżki oliwy z oliwek z Korsyki*
Instrukcje
Wszystkie składniki na sos mieszamy intensywnie łyżeczką w małej miseczce.
Szpinak smarujemy sosem winegret (liście pod spodem oraz, opcjonalnie, te z wierzchu)
Owoce układamy dekoracyjnie na liściach szpinaku.
Orzechy lub migdały prażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Układamy ser na wierzchu sałatki (opcjonalnie można podłożyć pod niego plaster pomidora) i dekorujemy całość orzechami lub migdałami oraz, opcjonalnie, ziołami prowansalskimi.
Uwagi
Jeśli wykorzystujemy pleśniowy ser kozi w twardej skórce, o twardszym środku, można ugrillować go na patelni grillowej lub usmażyć w panierce.Przydatne poradniki:
* Przepis powstał we współpracy z marką Carrefour. Produkty z linii Reflets de France to starannie wybrane francuskie specjały: sery, ciastka, słodycze, słodkie przetwory, sosy, wędliny i konserwy.