3ziemniakiśredniej wielkości; obrane, pokrojone na kawałki, ugotowane i ostudzone
½kubkamrożonego zielonego groszkurozmrożony
¼kubkarodzynekprzelane wrzątkiem
½łyżeczkidrobno posiekanej papryczki chili
1łyżkasosu sojowego
2łyżkisoku z cytryny
½łyżeczkiziaren kolendryrozdrobniona w moździerzu lub pęczek świeżych listków kolendry (drobno pokrojone)
1łyżeczkazmielonego kminku rzymskiegokuminu
1łyżeczkachili w proszku
¼łyżeczkicynamonu
Sos jogurtowy z miętą
½kubkajogurtu naturalnego
½kubkamaślanki
¼kubkadrobno posiekanej, świeżej mięty
½łyżeczkizmielonego kminku rzymskiegokuminu
Dodatkowo
olej do głębokiego smażenia
Instrukcje
Ciasto francuskie
Sól rozpuszczam w wodzie, a ⅓ kostki (kostka o wadze 200 g) masła topię na niewielkim ogniu.
Mąki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i wodę, wyrabiam ciasto.
Formuję kulę, zawijam w folię i chłodzę przez 2 godziny.
Pozostałe, nieroztopione masło kroję na kawałki i ucieram w misce mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy.
Przekładam masło na papier do pieczenia, wyrównuję jego powierzchnię dociskając łyżką lub nożem, formując kształt kwadratu; grubość warstwy masła powinna wynosić ok. 2 cm). Wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy, a wałek prowadzę cały czas w jednym kierunku. Po wałkowaniu powinien wyjść kwadratowy placek o grubości ok. 2 cm (boki można rozwałkować nieco cieniej, wtedy łatwiej będzie zawijać ciasto wokół masła).
Na środku rozkładam schłodzone masło w taki sposób, aby ciasto można było owinąć wokół masła „w kopertę” – czyli rogi kwadratu utworzonego przez masło powinny być na środku boków kwadratu utworzonego przez ciasto.
Owijam masło ciastem „na kopertę”, zlepiam dokładnie na łączeniach (masło nie powinno wydostawać się z ciasta podczas kolejnych wałkowań).
Wałkuję „kopertę” na prostokąt (znów toczę wałek w jednym kierunku) o grubości ok. 2 cm. Powinien wyjść na tyle długi, żeby bez problemu można go było złożyć „na trzy” – czyli prawa strona do lewej, a lewa do prawej.Kto, podobnie jak ja za dawnych lat, pracował w hotelu i składał wyprasowane ręczniki, nie będzie miał problemu z wyobrażeniem sobie tego sposobu :).Ciasto idzie do lodówki na kolejne 2 godziny.
Wyjmuję ciasto i obracam je pod kątem prostym tak, żeby tym razem wałkować prostopadle w stosunku do poprzedniego wałkowania, też na kształt długiego prostokąta. I znowu składam „na trzy”, znowu do lodówki na min. 1 godzinę. I tak jeszcze 5 razy – obracam, wałkuję, składam, chłodzę.
Farsz
Ugniatam ziemniaki widelcem, dodaję groszek, rodzynki, kolendrę, sok z cytryny, sos sojowy, kminek rzymski, chili w proszku, cynamon i świeże chili. Mieszam całość.
Lepienie samos
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm lub troszkę cieniej. Kroję w kwadraty o boku ok. 10 cm.
Na każdym kawałku ciasta układam farsz. Składam na pół w trójkąt, a brzegi mocno prószę mąką i dociskam widelcem.
Sos miętowo-jogurtowy
Mieszam wszystkie składniki sosu w miseczce.
Smażenie
Na patelnię wlewam ok. 2 cm oleju, mocno rozgrzewam i smażę po 2-3 samosy ok. 2 minut z każdej strony, aż do wyrośnięcia ciasta i uzyskania złoto-brązowego koloru.Nie ma sensu smażyć większej ilości sztuk za jednym zamachem – nie nadąży się z odwracaniem!
Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podaję z sosem miętowo-jogurtowym.