Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sataj z indyka
Sataj z indyka czyli szaszłyk z indyka marynowanego w miodzie i sosie sojowym, podany z sosem z masła orzechowego i mleka kokosowego.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
20
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Indyjska
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Mięso
500
g
piersi z indyka
pokrojone w paski o szerokości ok. 1,5 cm
Marynata
1
łyżka
miodu
100
ml
sosu sojowego
2
łyżki
oleju sezamowego
1,5
łyżki
mielonej kolendry
1
łyżeczka
kurkumy
½
łyżeczki
chili
Sos
1
cebula
mała, drobno pokrojona
1
łyżka
oleju
100
g
masła orzechowego
najlepiej z drobinkami orzechów
2
łyżki
sosu sojowego
100
ml
gęstego mleka kokosowego
2
łyżki
słodkiego sosu chili
Instrukcje
Mieszam na płytkim talerzu składniki na marynatę.
Nabijam mięso na patyki do szaszłyków, marynuję przez 2 godziny w chłodnym miejscu w marynacie.
Grilluję sataje, podlewając cały czas pozostałością marynaty.
W trakcie grillowania można przygotować sos: cebulę szklę na oleju, następnie dodaję pozostałe składniki i podgrzewam, stale mieszając.
Gotowe sataje podaję z ciepłym sosem.
Uwagi
Domowe
masło orzechowe
- przepis
Jak pokroić cebulę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!