150gherbatnikównajlepiej typu digestive; zmielone w blenderze
½szklanki płatków owsianych
100gmasła½ kostki; stopione
Masa sernikowa
1kgtwarogudwukrotnie zmielony; opcjonalnie można wymieszać pół na pół z mascarpone lub wykorzystać 1 kg mascarpone
2bananyzmielone w blenderze lub rozduszone widelcem
¾szklanki cukrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo 1 dodatkowym bananem
3jajka
2łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
Wierzch
2bananypokrojone na plasterki
1galaretka cytrynowa lub agrestowaporcja na 500 ml wody
Instrukcje
Masło mieszam dokładnie z herbatnikami i płatkami owsianymi i wylepiam powstałą mieszanką dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 10 minut (spód będzie miękki i stwardnieje dopiero po wystudzeniu).
Twaróg miksuję z cukrem i zmielonymi bananami.
Do masy serowej wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
Dodaję do masy mąkę ziemniaczaną i mieszam jeszcze chwilę mikserem.UWAGA: Jeśli twaróg jest suchy, można, opcjonalnie, dodać do masy serowej ½ szklanki śmietanki kremówki.
Wylewam masę do tortownicy, na zapieczony i wystudzony spód.
Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach.
Galaretkę przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.
Kiedy sernik jest wystudzony, (nie wyjmuję go z tortownicy i nie odrywam od papieru do pieczenia!), a galaretka gotowa do wylania na ciasto (zimna, ale jeszcze nie stężała), na wierzchu ciasta układam banany.
Stopniowo wylewam na banany galaretkę, odczekując za każdym razem po kilka minut (galaretka będzie zastygać warstwowo i dzięki temu plasterki banana nie wypłyną na wierzch).
Sernik z galaretką wstawiam na min. 3 godziny do lodówki.UWAGA: Papier do pieczenia powinien być wysokiej jakości i nie przeciekać. Można zastąpić go folią aluminiową. Pod tortownicę warto wstawić do lodówki miskę zabezpieczającą przed ewentualnym rozlaniem galaretki.