250gherbatnikównajlepiej digestive; zmielone w blenderze
100gmasła½ kostki; stopione
Budyń
500mlmleka lub śmietanki kremówki
3łyżki cukru
3łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
3łyżki mąki ziemniaczanej
3łyżki mąki pszennej
Masa serowa
1kgtwarogudwukrotnie zmielony; opcjonalnie można wymieszać pół na pół z mascarpone
¾szklanki cukru
4jajka
2łyżki mąki ziemniaczanej
Instrukcje
Budyń
Do 1 szklanki mleka wsypuję cukier i obie mąki oraz dodaję ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii. Dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowuję. Zmniejszam ogień i wlewam powoli mieszankę mleka, cukru, mąki i wanilii, cały czas intensywnie mieszając.
Nadal na niewielkim ogniu, gotuję budyń, dokładnie mieszając, aż do zgęstnienia masy. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmuję garnek z ognia i nadal mieszam, aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji (UWAGA: zbyt wysoka temperatura budyniu pod koniec gotowania może spowodować, że zrobi się z powrotem rzadki).
Odstawiam budyń do ostudzenia.
Spód
Masło mieszam dokładnie z herbatnikami i wylepiam powstałą mieszanką dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na ok. 10 minut.
Masa serowa
Twaróg miksuję z cukrem i ugotowanym, ostudzonym budyniem.
Do masy serowej wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
Dodaję do masy mąkę ziemniaczaną i mieszam jeszcze chwilę mikserem.
Przekładam masę do tortownicy.
Pieczenie
Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
Chłodzenie
Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach. Po wystudzeniu schładzam przez min. 3 godziny w lodówce.