Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie z kremem z mascarpone czyli najlepszy sernik jagodowy pieczony, udekorowany kremem i borówką amerykańską oraz miętą.
1kgtwarogudwukrotnie zmielony, można wymieszać pół na pół z mascarpone
1szklanka jagódmożna zmiksować w blenderze
½-¾szklanki cukrumożna zastąpić ksylitolem
1łyżka ekstraktu waniliowego
2łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
250gherbatników z czekoladą lub czekoladowychzmiksowane w blenderze
3jajka
Krem
50gmigdałów w płatkach
250gmascarpone
1łyżka ekstraktu waniliowego
¼szklanki cukru pudrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
Dekoracja
½szklanki borówek amerykańskich
świeża mięta
Instrukcje
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wyspanej mąką/bułką tartą wykładamy herbatniki wymieszane z migdałami i dobrze ugniatamy, wyrównując powierzchnię.
Twaróg miksujemy z cukrem i jagodami - mogą być zmiksowane w blenderze, a można też dopiero potem, na koniec, zmiksować za pomocą ręcznego blendera całą masę.
Do masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
Dosypujemy do masy serowej mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.
Całą masę można rozdrobnić blenderem dla uzyskania gładkiej konsystencji, bez większych drobinek jagód.
Przelewamy masę do tortownicy na warstwę herbatnikową.
Pieczemy sernik przez 30 minut w temperaturze 180 °C (góra+dół), następnie obniżamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne pół godziny.
Studzimy sernik w zamkniętym piekarniku, następnie przez 2-3 godziny chłodzimy w lodówce.
Krem przygotowujemy, miksując mascarpone z cukrem pudrem i wanilią.
Dekorujemy schłodzony sernik kremem i świeżymi owocami oraz miętą.