Sernik kajmakowy czyli sernik na chrupiących, zbożowych ciasteczkach, z masą z dodatkiem kajmaku i polewą kajmakową, udekorowany migdałami. Bardzo smaczny sernik z kajmakiem.
1kgtwarogu2-3 razy zmielony, delikatnie rozprowadzony kwaśną śmietaną; można zastąpić twarożkiem sernikowym z wiaderka
2jajka
1żółtko
¾szklankikajmaku
4łyżkimąki kukurydzianejmożna zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną
1szczyptasoli
Wierzch
1-2szklankikajmaku
Instrukcje
Spód
Prażone migdały i ciastka mielę razem w blenderze.
Dno tortownicy i zewnętrzną część boku wykładam folią aluminiową.
W tortownicy mieszam masło ze zmiksowanymi ciastkami i ugniatam na dnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekam przez ok. 10 minut.
Masa serowa
Twaróg miksuję na gładko.
Do twarogu dodaję mąkę z solą i ucieram mikserem.
Do masy twarogowej wbijam 1 jajko, rozmiksowuję całość na gładko, następnie wbijam kolejne i znów rozmiksowuję. Na koniec ucieram masę z żółtkiem.
Dodaję do masy kajmak i miksuję partiami, żeby składniki się połączyły, a twaróg nabrał koloru kawy z mlekiem. Ewentualne grudki można postarać się rozetrzeć łyżką lub zostawić – znikną podczas pieczenia sernika.
Masę przelewam na zapieczony spód i wstawiam tortownicę do większej brytfanny lub np. do żaroodpornego naczynia czy większej formy do pieczenia tarty.
Pieczenie sernika
Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Do brytfanny wlewam wodę na wysokość ok. 3 cm – w ten sposób sernik upiecze się w kąpieli wodnej.
Piekę ciasto przez ok. 60 minut. Sernik powinien być dopieczony po bokach i delikatnie kremowy, „galaretkowaty”, ale jednak ścięty pośrodku.
Wierzch
Delikatnie i ostrożnie, na ciepłym serniku, rozprowadzam wierzchnią warstwę kajmaku. Jeśli masa kajmakowa jest gęsta, można delikatnie podgrzać ją w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, cały czas mieszając.
Nie polecam podgrzewania masy w kuchence mikrofalowej – zgęstnieje i zrobią się w niej grudki.
Odstawiam sernik do wystudzenia, a potem chłodzę przez ok. 2 godziny w lodówce.
Sernik dodatkowo można udekorować płatkami migdałów – posypać nimi wierzch masy kajmakowej lub dekoracyjnie ułożyć jeden przy drugim, dookoła sernika.