Dwukolorowy sernik kawowy na zimno, a właściwie kawowo-czekoladowy, na spodzie z czekoladowych herbatników z białym kremem, udekorowany rodzynkami w czekoladzie. Pyszny sernik kawowy bez pieczenia.
½szklanki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
3łyżki żelatyny
Masa czekoladowa
250gmascarponeschłodzony
150ggorzkiej czekoladyok. 1,5 tabliczki; roztopiona w kąpieli wodnej
¼szklanki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
150mlśmietanki kremówkischłodzona
3łyżki żelatyny
Do dekoracji
150grodzynek lub orzechów w czekoladzieokoło
1-2kostkibiałej lub ciemnej czekoladystarta na tarce o grubych oczkach
Instrukcje
Spód
Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
Masa kawowa
Do gorącej kawy dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, żeby rozetrzeć ewentualne grudki. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Mascarpone ucieram z cukrem na średnich obrotach miksera, pod koniec dodając lekko przestudzoną kawę.
Śmietanę ubijam na sztywno i przekładam w dwóch partiach do kawowej masy serowej, za każdym razem mieszając delikatnie wszystkie składniki łyżką lub na minimalnych obrotach miksera.
Przekładam masę kawową do tortownicy. Wstawiam do lodówki.
Masa czekoladowa
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodając pod koniec żelatynę i dokładnie mieszając w celu rozpuszczenia ewentualnych grudek. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Mascarpone ucieram z cukrem na średnich obrotach miksera, pod koniec dodając lekko przestudzoną czekoladę.
Śmietanę ubijam na sztywno i przekładam w dwóch partiach do kawowej masy serowej, za każdym razem mieszając delikatnie wszystkie składniki łyżką lub na minimalnych obrotach miksera.
Przekładam masę czekoladową do tortownicy i znów wstawiam do lodówki na ok 2-3 godziny, do stężenia.
Po kilkudziesięciu minutach, kiedy wierzch masy czekoladowej zacznie sztywnieć, można udekorować ciasto rodzynkami lub orzechami w czekoladzie oraz utartą na tarce o grubych oczkach, białą czekoladą i ażurkami czekoladowymi.