Najlepszy sernik kremowy - bardzo prosty do zrobienia, smaczny i elegancki. Można przygotować go w wersji bardzo kremowej i miękkiej. Sernik kremowy z serka mascarpone lub twarogu, z wanilią oraz kremową śmietanką lub mieszany z dwóch rodzajów sera.
1kgtwarogu lub kremowego seranp. mascarpone albo twarożku sernikowego (twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce); można wymieszać twaróg i mascarpone „pół na pół”
¾-1szklankacukrunajlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy i o niższym indeksie glikemicznym; można zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli lubicie mniej słodkie serniki, a nawet do ½, jeśli na serniku będzie słodka polewa
5jajekduże
½szklankiśmietanki kremówkiopcjonalnie; jeśli twaróg jest bardzo chudy, można zastąpić ½ szklanki stopionego masła; śmietankę można pominąć, jeśli do masy jest w całości wykorzystywany kremowy ser, np. mascarpone
1-2łyżkiekstraktu waniliowegolub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii
Instrukcje
Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera.
Dodaję po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.
Dolewam śmietankę kremówkę, dodaję wanilię i ucieram aż do połączenia wszystkich składników.
Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 °C (dolna półka) i piekę przez 30 minut.
Zmniejszam temperaturę do 130 °C i piekę jeszcze przez kolejnych 60 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.
Jeśli ciasto, poza środkiem o średnicy kilku centymetrów, który ma pozostać wilgotny, nie jest dopieczone, zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę nadal, nawet do 30-45 minut.Gdyby wierzch zaczął się za mocno zrumieniać, można przykryć tortownicę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Studzę sernik w zamkniętym piekarniku, następnie wstawiam do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.