Sernik malinowy na zimno na jasnym lub ciemnym biszkopcie, z dodatkiem polewy czekoladowej i świeżych malin. Najlepszy sernik malinowy na zimno, piękny i elegancki.
biszkopt jasny lub czekoladowyz 2-3 jajek; można zastąpić ciasteczkami, najlepiej z dżemem/nadzieniem
Masa sernikowa
500gtwarogu
500gmalin+ kilkanaście do dekoracji
500mlśmietanki kremówki
½-¾szklanki cukru pudru
6łyżek żelatynycukier puder i żelatynę można zastąpić 4 galaretkami o czerwonym kolorze
¾szklanki gorącej wody
Polewa
100gbiałej czekolady1 tabliczka
25gmasłalub 25 ml śmietanki kremówki 30-36%
Instrukcje
Biszkopt układam na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia (zapobiegnie to przeciekaniu masy w trakcie tężenia). Można nasączyć go syropem lub ponczem, chociaż nie jest to konieczny krok, bo uzyska wilgoć z masy sernikowej.
Galaretki lub żelatynę rozpuszczam dokładnie w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie. Galaretki karagenowe od razu nadają się do dodania do masy sernikowej. Żelatyna lub galaretki na żelatynie, po rozpuszczeniu, muszą się wystudzić, ale nie mogą stężeć.
Miksuję twaróg, śmietankę i maliny (wszystkie o temperaturze pokojowej) w blenderze, dodając rozpuszczoną żelatynę i cukier / rozpuszczone galaretki.
Przelewam masę na spód i wyrównuję wierzch za pomocą łopatki do ciasta.
Odstawiam sernik do stężenia na ok. 2-3 godziny do lodówki.
Stężały sernik dekoruję polewą z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej ze śmietanką. Kiedy delikatnie przestygnie, układam na wierzchu maliny.
Odstawiam sernik malinowy na zimno do stężenia w chłodne miejsce na ok. 20-30 minut.
Ten pyszny, piękny i elegancki sernik można też przygotować w wersji z gorzką czekoladą, na spodzie z biszkoptu czekoladowego, z dodatkiem ciemnej polewy czekoladowej.Zamiast 500 g twarogu i 500 ml śmietanki kremówki można wykorzystać 1 kg gęstego jogurtu naturalnego i przygotować jogurtowy sernik malinowy na zimno.Przydatne poradniki: