Łatwy i szybki sernik marmurkowy z biała i gorzką czekoladą, dwukolorowy i elegancki, bez miksowania. Taki sernik marmurkowy można też upiec na czekoladowym spodzie, np. brownie lub biszkopcie, albo kruchym cieście.
½szklanki cukrunajlepiej zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
½szklanki śmietanki kremówkiopcjonalnie
Instrukcje
Twaróg miksuje z cukrem i, opcjonalnie, ze śmietanką kremówką (dodatek śmietanki zależy od suchości twarogu i wpływa na pożądaną konsystencję sernika (kremowa lub bardziej zbita, twarda)).
Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
Dodaję do masy mąkę ziemniaczaną lub kaszę mannę i mieszam jeszcze chwilę mikserem.
Dzielę masę na 2 równe części.
Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej w osobnych garnuszkach.
Do jednej połowy masy dodaję białą, a do drugiej – ciemną czekoladę i mieszam za pomocą miksera.
Przekładam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki, naprzemiennie: raz jasny, raz ciemny kolor.
Za pomocą drewnianego patyczka delikatnie zataczam w masie „ósemki”, uzyskując marmurkowy wzorek.
Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach. Po wystudzeniu schładzam przez min. 3 godziny w lodówce.