Lekki sernik z kiwi na zimno czyli niskotłuszczowy sernik dietetyczny z kremem jogurtowym. Możliwie najbardziej odtłuszczony i jednocześnie zdrowy sernik na zimno z kiwi, pięknie udekorowany.
4Opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub agrestowymwg informacji podanej na opakowaniu 1 saszetka to porcja na 500 ml płynu
Wierzch
500gkremu jogurtowegoprzygotowany z ok. 1 kg jogurtu greckiego
4kiwiobrane, pokrojone na plasterki
Instrukcje
Krok opcjonalny. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układam biszkopty.
Twaróg mieszam z jogurtem za pomocą miksera lub blendera. Opcjonalnie, zamiast twarogu i jogurtu, można wykorzystać gotowy, najlepiej odtłuszczony, twarożek sernikowy z wiaderka.
W ½ szklanki gorącej (ale nie wrzącej!) wody rozpuszczam dokładnie wszystkie galaretki, rozcierając ewentualne grudki.
Rozmiksowując masę twarogową, wlewam stopniowo galaretkę. Można też od razu utrzeć całość w blenderze, na wysokich obrotach, ale im wolniejsze wlewanie galaretki, tym większa szansa na masę bez grudek (chociaż takie małe, słodkie, zielone kropeczki w białej masie też są urocze i smaczne :)).
Odstawiam tortownicę do lodówki na 2-3 godziny (jeśli tortownica przecieka, warto zabezpieczyć spód większym talerzem lub miską).
Dekoruję stężały sernik plasterkami kiwi i za pomocą szprycy ozdabiam kremem jogurtowym. Można serwować od razu lub przechowywać w lodówce.