600gkremowego sera, np. philadelphia lub mascarpone(można zastąpić twarogiem sernikowym, twardym, bez dodatku śmietany, trzykrotnie zmielonym)
3jajka
1opakowaniecukru waniliowegoduże; można zastąpić miąższem z połowy laski wanilii
7łyżekśmietanki kremówki 30-36%
2łyżkimąki kukurydzianejmożna zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną
½szklankicukru
½cytrynywyciśnięty sok
1szczyptasoli
Polewa śmietankowa
200gkwaśnej śmietany 12-18%
1łyżkacukru pudru
3łyżkiśmietanki kremówki 30-36%
Instrukcje
Masa na spód z herbatników, cukru i masła
Zmielone herbatniki mieszam z brązowym cukrem i roztopionym masłem.
Kształt tortownicy odrysowuję na papierze do pieczenia, wycinam.Tortownicę smaruję masłem i układam na dnie wycięte z papieru koło.
Wylepiam spód ciasta. Odstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki.
Masa sernikowa
Twaróg, śmietankę kremówkę cukier, mąkę kukurydzianą i jajka ubijam w misce za pomocą trzepaczki. Pod koniec dodaję dużą szczyptę soli i wyciskam sok z połówki cytryny.
Pieczenie ciasta
Wlewam masę na schłodzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół). Piekę przez 30 minut, zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę przez kolejne pół godziny.W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika. Po godzinie sprawdzam wykałaczką lub cienkim patyczkiem czy sernik nie jest w środku zbyt mokry. W razie potrzeby dopiekam. Studzę przez ok. 10 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, aż powierzchnia sernika się wyrówna.
Polewa śmietankowa
Składniki na polewę mieszam w misce trzepaczką. Przelewam na sernik i wstawiam do piekarnika. Przez ok. 10 minut piekę w 180 °C (góra+dół).
Upieczony sernik studzę przez 30 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie całkowicie studzę w pokojowej temperaturze. Gdy wystygnie, wyjmuję z tortownicy, delikatnie odrywam papier do pieczenia i wstawiam ciasto do lodówki.
Wierzch sernika można ozdobić owocami, polewą lub karmelem. Metod dekoracji i spożywania może być naprawdę wiele :). Ale jeśli chcecie ściśle trzymać się tradycji, sernik nowojorski powinien być podawany tak jak na powyższym zdjęciu. Bez żadnych dodatków.