1kgseraklasyczny twaróg dwukrotnie zmielony lub mascarpone, albo inny ser kremowy; można twaróg i mascarpone wymieszać „pół na pół”
½szklanki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
5jajek
1łyżka ekstraktu z waniliilub miąższ z 1 laski wanilii
100gmasła orzechowego lub czekoladowo-orzechowegomożna wymieszać oba „pół na pół
Do dekoracji
30gorzechów włoskichgrubo posiekane
świeże owoceopcjonalnie
świeża mięta
Polewa czekoladowa
100gczekoladymleczna, gorzka lub biała; roztopiona w kąpieli wodnej
Instrukcje
Spód
Masło roztapiam z cukrem na patelni, na niewielkim ogniu.
Dodaję orzechy i miód, mieszam i zagotowuję.
Zalewam masą orzechową pokruszone herbatniki, włożone do tortownicy wyłożonej folią aluminiową (spód i bok). Mieszam za pomocą łyżki i ugniatam na dnie.
Masa sernikowa
Ser miksuję z cukrem, masłem orzechowym i wanilią.
Dodaję po 1 jajku, rozmiksowując każde dokładnie przed wbiciem kolejnego.
Wlewam masę na spód wyłożony w tortownicy i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra+dół) lub 160 st. C (termoobieg).
Pieczenie
Piekę sernik przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę o 20 st. C i piekę ciasto przez kolejne pół godziny. Zostawiam w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę.
Dekorowanie
Wierzch sernika polewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypuję posiekanymi grubo orzechami.
Chłodzę sernik przez min. 2 godziny, żeby nabrał pełni smaku.
Pokrojony sernik można zaserwować z dodatkiem kwaskowatych owoców, np. malin lub truskawek.