Sernik ricotta czyli sernik z włoskiego sera białego o delikatnym i mniej kwaśnym niż klasyczny twaróg smaku. Najlepszy sernik ricotta z cynamonem i skórką z pomarańczy.
100gskórki z pomarańczykandyzowana, w drobnych kawałkach
5-6jajek
2łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie
Instrukcje
Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera.
Dodaję po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując masę przed dodaniem kolejnego.
Dodaję wanilię, cynamon i mąkę ziemniaczaną wraz ze skórką z pomarańczy i rozmiskowuję całość.
Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną/mąką).
Piekę sernik ricotta w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
Studzę ciasto w zamkniętym piekarniku, następnie chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.
Podaję sernik udekorowany miętą i dodatkową skórką z pomarańczy.