1kgtwarogudwukrotnie zmielony; można też wymieszać pół na pół z mascarpone lub wykorzystać gotowy twaróg sernikowy
3jajka
½szklanki cukruwarto zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
2łyżki mąki ziemniaczanej
300gmasła orzechowego
1szklanka śmietanki kremówkiopcjonalnie
Spód
100gmlecznej czekolady1 tabliczka
Wierzch
400gkajmaku1 puszka; około
100gmlecznej czekolady1 tabliczka
50-100gprażonych orzeszków ziemnych solonych
Instrukcje
Masa serowa
Twaróg miksuję z cukrem i masłem orzechowym na gładką masę.
Wbijam do masy po 1 jajku, rozmiksowując dokładnie przed dodaniem kolejnego.
Dodaję śmietankę kremówkę (jeśli masa jest dość gęsta) i mąkę ziemniaczaną i miksuję, żeby połączyć wszystkie składniki.
Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez pół godziny.
Spód
Delikatnie i ostrożnie przekładam sernik na płaski talerz lub deskę do krojenia, a na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewam 1 tabliczkę czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Wyrównuję powierzchnię czekolady i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do utwardzenia.
Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach, następnie chłodze przez 3 godziny w lodówce.
Przekładam czekoladowy spód na paterę lub talerz i układam na nim upieczony, schłodzony sernik.
Wierzch
Wierzch sernika posypuję orzeszkami ziemnymi i wykładam kajmak (jeśli jest zbyt gęsty, można delikatnie podgrzać go w kąpieli wodnej, ewentualnie rozprowadzić odrobiną śmietanki kremówki lub masła).
UWAGA 1: Kajmak można też przygotować domowym sposobem i do jeszcze ciepłego, przed nałożeniem na sernik, dodać orzeszki ziemne. Ułatwi to jego nakładanie na ciasto.
Na zastygniętą masę kajmakową wylewam 1 tabliczkę czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Odstawiam do utwardzenia w lodówce na ok. 30 minut.
UWAGA 2: Aby uzyskać grubsze warstwy czekoladowe, do przygotowania sernika snickers można wykorzystać łącznie 4 tabliczki mlecznej czekolady zamiast 2.