½kgtwarogumożna wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone
500gtruskawek+ kilkanaście do dekoracji (można też wykorzystać maliny lub jagody)
½-¾szklanki cukru pudrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
500mlśmietanki kremówki
6łyżek żelatyny
¾szklanki gorącej wody
Dodatkowo
biszkopt czekoladowy z 2 jajek lub ciastka, np. herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
polewa czekoladowa
Instrukcje
Cukier z truskawkami miksujemy w blenderze na gładką masę.
Dodajemy twaróg i znów miksujemy całość.
Kremówkę ubijamy, pod koniec (kiedy jest już dość sztywna) dodając stopniowo żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaną.
Do bitej śmietany dodajemy masę truskawkową i miksujemy całość na niewielkich obrotach miksera.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na przygotowany wcześniej z biszkoptów, herbatników lub 1 placka biszkoptowego spód.
Wstawiamy sernik do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny.
Gotowy sernik dekorujemy polewą czekoladową i świeżymi truskawkami.
Film
Sernik truskawkowy na zimno - przepis i film wideo