4łyżkicukrupolecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
1⅓łyżkigorzkiego kakaow diecie bezglutenowej należy sprawdzić, czy kakao nie zawiera śladowych ilości glutenu
2⅔łyżkimąkipszenna typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrośnięcia lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego; można zastąpić mąką bezglutenową
⅔łyżeczkiproszku do pieczenia
Masa serowo-buraczana
500gtwaroguzmielony dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach
2burakiśrednie; obrane i zmiksowane w blenderze
4jajkabiałka oddzielone od żółtek
150gmasła¾ kostki
¾szklankicukru
½cytrynytylko wyciśnięty sok
1łyżeczkaekstraktu z wanilii
2łyżkimąki ziemniaczanej
Polewa
50ggorzkiej czekolady
25gmasła lub śmietanki kremówki
Do dekoracji
1garśćmalin
świeża mięta
4łyżkimigdałów w płatkach lub słupkach
Instrukcje
Spód
Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera aż do spienienia.
Dosypuję mąkę z proszkiem i kakao i mieszam za pomocą widelca, aż do uzyskania dość gęstej, ale lejącej masy bez grudek.
Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika nastawionego na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół; można nastawić piekarnik w momencie rozpoczęcia przygotowania biszkoptu). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Piekę przez ok. 20 minut, bez otwierania drzwiczek w czasie pieczenia.Na 5 minut przed końcem pieczenia można uchylić drzwiczki i sprawdzić drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy masa jest całkowicie upieczona. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, w temperaturze pokojowej, na kratce, żeby od spodu do tortownicy miało dostęp powietrze.
Masa serowa
W czasie gdy biszkopt się piecze, przygotowuję masę serową. Ucieram masło z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.
Dodaję stopniowo buraki i twaróg, miksując na niedużych obrotach.
Wbijam po 1 żółtku, rozmiksowując dokładnie na niedużych obrotach przed dodaniem kolejnego żółtka. Na koniec dolewam sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.
Dosypuję mąkę ziemniaczaną i miksuję jeszcze chwilę.
Ubijam białka na pianę o miękkich czubkach. Dodaję połowę piany do masy serowej i delikatnie, ostrożnie mieszam.
Dodaję pozostałą pianę i znów ostrożnie mieszam całość.
Przelewam masę na upieczony spód.
Wstawiam sernik buraczany do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150 °C i piekę jeszcze przez 60 minut.
Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
Polewa
Czekoladę rozpuszczam z masłem/śmietanką w kąpieli wodnej.
Polewam wierzch sernika i czekam, aż polewa zacznie tężeć. Dekoruję migdałami i malinami oraz miętą.
Odstawiam sernik do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Uwagi
Biszkopt czekoladowy ekspresowy bezglutenowy - można upiec z wykorzystaniem mąki bezglutenowej - mieszanki uniwersalnej lub mąki orzechowej, migdałowej czy amarantusowej.
Sernik idealny - porady co zrobić, żeby nie pękał, nie opadał i miał piękną konsystencję.