Sernik z dynią czyli ciasto na jesień. Najlepszy sernik z dynią na razowym spodzie, z polewą z kajmaku i bitą śmietaną czyli supersmaczny sernik dyniowy pieczony.
1kgtwarogudwukrotnie zmielony; można też wymieszać 500 g twarogu z 500 g mascarpone
½szklanki cukrubiały, brązowy lub brzozowy
1szklanka dynisurowa, zmiksowana w blenderze
1szklanka purèe z dyniupieczona dynia zmiksowana w blenderze
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka gałki muszkatołowej
1łyżka mąki ziemniaczanej
3jajka
1szklanka śmietanki kremówkiopcjonalnie
Wierzch
200gkajmaku½ puszki; około
100mlśmietanki kremówkiubita
polewa czekoladowa
Instrukcje
Wszystkie składniki na spód ugniatam i wylepiam dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekę przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C. Studzę.
Ser miksuję z cukrem na puszystą masę.
Dodaje dynię, cynamon i gałkę muszkatołową, ucieram na gładką masę.
Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
Jeśli masa jest gęsta (z powodu suchego twarogu), dodaję śmietankę kremówkę i miksuję.
Dosypuję mąkę ziemniaczaną, mieszam krótko mikserem.
Wylewam masę serową na wystudzony, utwardzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę przez kolejne pół godziny.
Studzę sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, następnie chłodzę przez min. 3 godziny w lodówce.
Schłodzony sernik dekoruję kajmakiem i bitą śmietaną. Przechowuję w lodówce.
Po pokrojeniu sernik z dynią można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową oraz listkiem świeżej mięty.