Bajecznie pyszny sernik z jabłkami na spodzie z orzechów z karmelem, w środku z cudownie kremową masą serową i wierzchnią warstwą pachnących cynamonem jabłek.
1kgseraklasyczny twaróg dwukrotnie zmielony lub mascarpone, albo inny ser kremowy; można twaróg i mascarpone wymieszać „pół na pół”
½szklankicukru
5jajek
1łyżkaekstraktu z wanilii
Warstwa jabłkowa
3jabłkawinne
¼szklankicukru
2łyżkimąki ziemniaczanej
½łyżeczkicynamonu
Do dekoracji (opcjonalnie)
świeże owoce
świeża mięta
Instrukcje
Spód
Orzechy, miód, cukier i masło wykładam na patelni i podgrzewam na średnim ogniu do roztopienia masła z cukrem i miodem.
Mieszam całość z pokruszonymi herbatnikami i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównując powierzchnię masy za pomocą łyżki.
Masa serowa
Twaróg ucieram z cukrem za pomocą miksera lub w blenderze.
Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie całość. Do ostatniego miksowania dodaję ekstrakt waniliowy.
Masę przelewam na lekko zastygnięty spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Piekę przez 30 minut.
Warstwa jabłkowa
Jabłka, cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną mieszam w misce, w trakcie gdy w piekarniku piecze się ciasto.
Na podpieczony wierzch sernika (musi być ścięty) nakładam bardzo delikatnie jabłka. Wyrównuję powierzchnię, pieczemy przez kolejne 30 minut.
Ostatnie czynności
Po upieczeniu tortownicę przykrywamy pokrywką i studzimy, a potem, nadal pod przykryciem, schładzamy sernik z jabłkami w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
Po pokrojeniu sernik z jabłkami można udekorować świeżą miętą i innymi owocami, np. truskawkami, kiwi, jagodami, malinami.