Delikatny i doskonale kremowy sernik z musem malinowym rozprowadzonym po wierzchu ciasta za pomocą wykałaczki. Na ciemnym, czekoladowym spodzie, idealne połączenie smaków!
100gorzechówlaskowe, włoskie, nerkowce lub migdały
100gsuszonych moreli
100gwiórków kokosowych
Masa serowa
500gtwarogudwukrotnie zmielony
500gmascarpone
3jajkaduże, rozmiar L
½szklankicukruwarto zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem lub syropem z agawy)
3łyżkimąki ziemniaczanej
1łyżkaekstraktu z wanilii
Polewa śmietankowa
200gkwaśnej śmietany 12-18%
1łyżkacukru pudru
3łyżkiśmietanki kremówki 30-36%
Dodatkowo
50-100gmangoobrane; miąższ zmiksowany w blenderze
Instrukcje
Masa serowa
Twaróg ucieram z cukrem, wanilią i mascarpone za pomocą miksera lub w blenderze.
Do gładkiej masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.
Dosypuję do masy mąkę ziemniaczaną i miksuję całość na gładko.
Spód
Wszystkie składniki miksuję w blenderze do lepkiej konsystencji, z zachowaniem kawałków orzechów.
Ugniatam mieszankę na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Na warstwę z ciastek wylewam powoli masę serową. Najpierw cieniutką warstwę, która przykryje spód. Następnie pozostałość, ostrożnie. Na koniec wyrównuję wierzch.
Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piekę przez ok. 75 minut (gdyby sernik zbyt mocno podpiekał się od góry, można przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez ok. 10 minut, aż powierzchnia ciasta się wyrówna.
Polewa śmietankowa
Składniki na polewę mieszam w misce trzepaczką. Przelewam na sernik.
Dekorowanie musem z mango
Za pomocą łyżeczki przelewam na polewę śmietankową mus z mango, tworząc mniejsze i większe kropki.
Tworzę z kropek z musu malinowego kleksy, zanurzając w każdym drewniany patyczek lub wykałaczkę i robiąc kilka „ósemek”, ciasno i wewnątrz plamki lub daleko poza nią - w obu przypadkach uzyskuje się nieco inny wzorek.
Wstawiam sernik do piekarnika. Przez ok. 10 minut piekę w 180 °C (góra+dół).
Upieczony sernik studzę przez 30 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie całkowicie studzę w pokojowej temperaturze.
Gdy wystygnie, wyjmuję z tortownicy, delikatnie odrywam papier do pieczenia i wstawiam ciasto do lodówki na ok. 2-3 godziny.