1kgtwarogudwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone
5jajek
1szklanka śmietanki kremówkiopcjonalnie
2łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie
Polewa
100gbiałej czekolady1 tabliczka; rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła lub śmietanki kremówki
100ggęstej śmietany12-18%
Spód
250gherbatników czekoladowychzmiksowane w blenderze
50gmasła¼ kostki; stopione
Dodatkowo
500gtruskawekpołowa największych truskawek odłożona do dekoracji wierzchu, połowa zmiksowana w blenderze
Instrukcje
Herbatniki mieszamy z masłem i wykładamy nimi dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Twaróg miksujemy z cukrem.
Dodajemy do twarogu po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując całość na gładko.
Do masy dodajemy wanilię i, opcjonalnie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmiksowujemy całość.
Połowę masy przelewamy do tortownicy.
Na masie robimy kleksy z rozmiksowanych truskawek i przykrywamy je delikatnie kolejną, cienką warstwą masy serowej.
Powtarzamy czynności, pozostawiając na samym wierzchu nieprzykryte, truskawkowe kleksy.
Opcjonalnie kleksy truskawkowe, po wlaniu do tortownicy całości masy, można delikatnie, fantazyjnie, rozprowadzić za pomocą drewnianego patyczka lub łyżeczki.
Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne pół godziny.
Gęstą śmietanę mieszamy z roztopioną czekoladą i przelewamy całość na wierzch upieczonego sernika.
Zapiekamy całość przez 5 minut w temperaturze 180 °C, następnie studzimy sernik w piekarniku przy zamkniętych lub uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony sernik dekorujemy przekrojonymi na połówki lub ćwiartki, lub pokrojonymi na plasterki truskawkami.
Wstawiamy sernik do lodówki do schłodzenia na ok. 2-3 godziny.