250gherbatników czekoladowychzmiksowane w blenderze
50gmasłastopione
Masa serowa
1kgtwarogumożna wymieszać 500 g twarogu i 500 g mascarpone; dwukrotnie zmielony
3jajka
½-¾szklankicukru
100gbiałej czekolady1 tabliczka; rozpuszczona w kąpieli wodnej
2łyżkiekstraktu waniliowegolub miąższ z ½ laski wanilii
1-2łyżkimąki ziemniaczanejopcjonalnie
Wierzch
150gsuszonej żurawiny
50gmigdałóww płatkach lub supkach
2łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
⅓szklankicukru
2łyżkimleka
75gmasła
Instrukcje
Spód
Zmielone herbatniki mieszam z roztopionym masłem i ugniatam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
Sery ucieram w dużej misce z cukrem, ekstraktem z wanilii i czekoladą.
Wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
Opcjonalnie dodaję mąkę i miksuję chwilę, aż składniki się połączą.
Wlewam masę do tortownicy, wygładzając delikatnie wierzch.
Pieczenie sernika z żurawiną
Wstawiam sernik do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i piekę 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny. Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.
Wierzch
Masło rozpuszczam z cukrem i mlekiem na patelni, na niewielkim ogniu.
Dodaję wszystkie bakalie i podgrzewam chwilę, dokładnie mieszając.
Przekładam masę bakaliową na wierzch sernika i zapiekam jeszcze przez kilka minut. Zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzę.
Chłodzę sernik z żurawiną w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.