1łyżka koncentratu tamaryndowegoopcjonalnie; można zastąpić suszonym proszkiem rozprowadzonym w wodzie
Instrukcje
Rozmrożoną, wypatroszoną, osączoną na papierowym ręczniku flądrę smażę z obu stron na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż do chrupkości.
Wyjmuję, osączam z nadmiaru tłuszczu, odkładam w ciepłe miejsce.
Wylewam olej, zostawiamy kilka łyżek na usmażenie cebuli. Cebulę szklę na oleju, dodaję imbir, pieprz i papryczkę chili. Smażę całość przez ok. 3 minuty.
Dodaję mleczko kokosowe, koncentrat tamaryndowy i sos rybny. Gotuję jeszcze ok. 2 minuty.
Rybę układam na liściach sałaty, polewam sosem, skrapiam każdą porcję sokiem z ćwiartki limonki i posypuję kolendrą.