Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem
Smażone ziemniaki z cukinią, zielonym groszkiem, pachnące bazylią, z dodatkiem sera koziego. Pyszny, wegetariański obiad bez mięsa.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
40
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem
Servings:
6
osób
Calories:
227
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
kg
ziemniaków
ugotowane w mundurkach, ostudzone, pokrojone w plastry
1
cukinia
pokrojona na plasterki
200
g
mrożonego, zielonego groszku
rozmrożony
100-200
g
sera koziego
2
łyżki
masła klarowanego
bazylia
listki z 2 gałązek
sól, pieprz
Instrukcje
Rozgrzewam masło na patelni i smażę ziemniaki przez 10 minut na sporym ogniu.
Dodaję cukinię, mieszam delikatnie i smażę przez 10 minut.
Dokładamy groszek, trzymam całość na niedużym ogniu jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa się zarumienią.
Doprawiam i od razu podaję, udekorowane bazylią i pokruszonym kozim serem.
Uwagi
Jak ugotować ziemniaki
Jak zrobić
masło klarowane
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Serving:
300
g
|
Kalorie:
227
kcal
|
Carbohydrates:
28
g
|
Białko:
10
g
|
Fat:
9
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
20
mg
|
Sód:
112
mg
|
Potas:
1006
mg
|
Fiber:
6
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
945
IU
|
Witamina C:
48.4
mg
|
Wapń:
107
mg
|
Żelazo:
6.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!