Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sos serowy wegański
Przepis na sos serowy wegański z gotowanych ziemniaków i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i białego wina. Kremowy, najlepszy - przepis krok po kroku jak zrobić wegański sos serowy bez sera.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Przekąska
Kuchnia:
Wegańska
Słowo kluczowe:
sos serowy wegański
Servings:
6
osób
Calories:
172
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Sprzęt
Blender
Składniki
Masa serowa
400
g
ziemniaków
całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę
200
g
marchewki
cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry
2
cebule
pokrojone w półksiężyce
4
ząbki
czosnku
pokrojony na plasterki
½
szklanki
białego wina
wytrawne
¼
szklanki
oliwy extra vergine
1
łyżka
sosu sojowego
lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
sól
gałka muszkatołowa
opcjonalnie
Instrukcje
Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.
Cebulę i czosnek solę i szklę na kilku łyżkach oliwy.
Wszystkie składniki masy serowej miksuję na gładko blenderem.
Serwuję jako dodatek do makaronu, ryżu lub kaszy czy gotowanych albo grillowanych warzyw.
Uwagi
Jak ugotować ziemniaki
Wartości odżywcze
Serving:
200
g
|
Kalorie:
172
kcal
|
Carbohydrates:
17
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
9
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
227
mg
|
Potas:
468
mg
|
Fiber:
3
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
5569
IU
|
Witamina C:
14
mg
|
Wapń:
51
mg
|
Żelazo:
3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!