Prosty do zrobienia sos z kalafiora z dodatkiem słonecznika, o cudownie kremowej konsystencji i delikatnym smaku. To wegański sos kalafiorowy, którym można zastąpić klasyczne, śmietankowe sosy.
½kalafioraok. 500 g; bez grubego trzonu, podzielony na różyczki
1cebulanieduża; pokrojona w półksiężyce
3ząbkiczosnku
250mlwywaru warzywnego
50gorzechów nerkowcówmożna zastąpić słonecznikiem; przed przygotowaniem sosu orzechy lub nasiona trzeba przez kilka godzin namoczyć w wodzie, a potem odcedzić
1łyżkaoliwy
1łyżkasoku z cytrynyopcjonalnie
1łyżeczkasosu sojowego
2łyżkipłatków drożdżowych nieaktywnychopcjonalnie; bez płatków sos można mocniej doprawić solą lub dodać sos sojowy
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę z czosnkiem solę i szklę na niedużym ogniu na oliwie.
Dodaję kalafior i duszę pod przykryciem, nadal na niewielkim ogniu, przez ok. 5 minut.
Dodaję wywar. Dobrze mieszam. Zagotowuję.
Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez ok. 10-15 minut, do uzyskania miękkości kalafiora. W ostatnich kilku minutach gotowania dodaję pieprz i sos sojowy.
Zdejmuję garnek z ognia i dolewam sok z cytryny. Dosypuję płatki drożdżowe i orzechy/słonecznik.
Miksuję całość blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.