½szklankimasła orzechowegokorzystając z blendera można zastąpić orzeszkami ziemnymi niesolonymi (mogą być delikatnie prażone)
½szklankioliwy extra vergine
4łyżkiłyżeczki musztardy dijonmożna zastąpić 2 ząbkami czosnku drobno posiekanymi oraz 1 łyżeczką rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry lub kuminu lub 1 łyżeczką świeżo startego imbiru
4-6łyżeksoku z cytrynymożna zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy
2łyżkimioduw wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy lub klonowym
2łyżkilodowatej wody
1szczyptacynamonuopcjonalnie
1łyżeczkasoli
½łyżeczkipieprzuopcjonalnie
Instrukcje
Wszystkie składniki (oprócz pieprzu i lodowatej wody) umieszczam w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewam lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiam pieprzem.