500gpomidorówsparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę; można zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100 %
1cebuladrobno pokrojona
4łyżki oliwy z oliwek
1łyżeczka suszonego oregano
1łyżeczka suszonej bazylii
1łyżeczka suszonego rozmarynu
1łyżeczka soli
1szczyptacukru
2ząbkiczosnkuopcjonalnie; posiekany w bardzo drobną kosteczkę;
½szklanki wywaru warzywnegoopcjonalnie
1łyżeczka ostrej papryki lub chiliopcjonalnie
tarty parmezanopcjonalnie; do posypania; w wersji wegańskiej należy pominąć
Instrukcje
Na oliwie z oliwek szklimy cebulę na małym ogniu. Pod koniec szklenia odsuwamy na bok patelni i na wolne miejsce z oliwą nakładamy czosnek.
Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory i dolewamy wywar. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Do sosu dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę.
Ugotowany makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem Napoli i posypujemy tartym parmezanem. Można udekorować sos listkami świeżej bazylii.