Przepis na steki z kangura grillowane czyli mięso z kangura z grilla lub patelni grillowej, doprawione czosnkiem lub chili, albo imbirem. Zrumienione z wierzchu i różowe w środku, soczyste steki z kangura.
500gfiletów z kanguraumyte i osuszone na papierowym ręczniku
oliwa
sól, pieprz
Dodatki opcjonalnie; do wyboru)
1łyżeczka chili
czosnek
imbir
Instrukcje
Mięso smarujemy oliwą wymieszaną z pieprzem i opcjonalnymi dodatkami (moje steki z kangura przygotuję ze świeżym imbirem startym na tarce o drobnych oczkach). Nie solimy.
Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Grillujemy mięso po 1 minucie z każdej strony, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni do grilla, w piekarniku lub na klasycznym grillu.
Po tym czasie steki z kangura będą krwiste w środku i można je zdjąć z patelni.
Aby uzyskać mocniej wypieczony środek steków, można grillować je jeszcze po 1-2 minuty z każdej strony.
Steki przekładamy na talerz, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut (w tym czasie mięso „dojdzie”).
Gotowe steki z kangura doprawiamy solą i serwujemy. Jako dodatki można wybrać np. mieszankę sałat z sosem winegret, pieczone ziemniaki, frytki oraz sałatkę z buraków.