Pyszny, delikatny i puszysty, słodko-kwaskowaty suflet z rabarbarem, z dodatkiem wanilii, skórki z cytryny i białej czekolady. Najlepszy suflet rabarbarowy, który można też przygotować z innym nadzieniem.
150gbiałej czekolady1½ tabliczki; połamana w kostkę
1łyżka cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
2łyżeczki mąki kukurydzianej
4żółtka
5białek
¼szklanki mlekamożna zastąpić mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym, albo kefirem
1laska waniliiprzecięta wzdłuż na 2 połówki, wydrążony środek; można zastąpić 2 łyżkami cukru waniliowego lub 1 łyżką ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1łyżka mąkipszenna tortowa typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrastania lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego
Nadzienie
600grabarbarupokrojony w słupki o wysokości ok. 3 cm; można zastąpić truskawkami lub malinami, porzeczkami, wiśniami czy skropionymi sokiem z cytryny bananami
starta skórka z 1 cytryny
½szklanki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
Dodatkowo
miękkie masło lub inny tłuszczdo posmarowania kokilek
Instrukcje
Nadzienie
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 °C.
Skórkę cytrynową i ¼ szklanki cukru zalewam ½ szklanki wody i zagotowuję.
Pokrojony rabarbar umieszczam na blaszce do pieczenia i zalewam cytrynowo-cukrowym syropem. Wstawiam na 12 minut do nagrzanego piekarnika.
Ciasto
W osobnym garnku miksuję 2 żółtka, 1 łyżkę mąki i 2 łyżki mąki kukurydzianej.
Do garnka po syropie wlewam ¼ szklanki mleka, dodaję wanilię i zagotowuję.
Niewielką ilość gorącej mieszanki wlewam do masy żółtkowej i miksuję. Następnie całość przelewam do pozostałego w garnku po syropie mleka i zagotowuję, cały czas mieszając.
Gorącą miksturę wlewam do czekolady i mieszam, aż składniki się połączą.
Kokilki (u mnie zastąpiły je filiżanki) smaruję masłem i posypuję cukrem. Na dnie układam po 3-4 kawałki odcedzonego i osuszonego rabarbaru, wstawiam do lodówki.
Do masy czekoladowej dodaję 2 żółtka i miksuję na gładką masę.
W osobnej, suchej misce, ubijam białka ze szczyptą soli. Gdy zesztywnieją, dosypuję 1 łyżkę cukru i znów ubijam.
Gdy cukier się rozpuści, dodaję kolejną łyżkę cukru i miksuję całość tak, aby po przechyleniu naczynia spodem do góry białka nie wypływały z miski.
Do masy żółtkowej dodaję 1 łyżkę piany z białek i delikatnie mieszam. Następnie przelewamy całość do miski z białkami i ostrożnie łączę składniki.
Pieczenie
Ciasto wlewam do kokilek i wstawiam do nagrzanego do 200 °C piekarnika, na ok. 20 minut. Suflet powinien mocno wyrosnąć, ponad brzegi kokilek i uzyskać z wierzchu apetyczny, złoto-brązowy kolor.
Serwuję suflet na ciepło (moim zdaniem jest wtedy o lepszy!) lub na zimno, po wystudzeniu.